2013 m. spalio 1 d., antradienis

Asmenybės formavimasis

Žmogus iš prigimties negali vystytis ir tobulėti pats vienas. Kiekvienu gyvenimo laikotarpiu mus lydi tam tikri asmenys, kurie mums padeda vystytis ir tobulėti psichologiškai. Taip formuojasi mūsų emocinis intelektas, kuris neretai gyvenime tampa svarbesnis net už IQ. Pradžioje gyvenimo mums padeda tėvai, jie būna praktiškai vienintelis mūsų matomas pavyzdys. Vėliau mūsų pavyzdžiais tampa mokytojai, galiausiai draugai, bendraamžiai, kolegos. bet kokiu gyvenimo laikotarpiu mes nebūname vieni. Bene didžiausią įtaką mūsų gyvenime, vis dėl to, padaro draugai, nes jais mes labiausiai pasitikime, su jais praleidžiame daugiausiai laiko. Taigi artimus draugus turime rinktis tikrai labai atsakingai. Kokius draugus turėsime pagrindiniu asmenybės formavimosi laikotarpiu, greičiausiai, tapsime labai panašūs į juos. Paaugliai dažniausiai ima pavyzdį iš kiek vyresnio draugo, kuris jų akimis atrodo "kietas", neatsižvelgdami į tai, kaip tai yra kvaila. Jei jaunuolis pradeda mokytis iš tokio žmogaus, tai būtinai bus perimtos pačios blogiausios vyresniojo savybės. Neretai "mokiniai" savo "mokytojus" gerokai pranoksta ir tampa dar didesniais chamais. Jeigu pavyzdys būna geras ir paauglys auga aplinkoje, kur vertinama moralė, mažai tikėtina, kad jis pasuks klystkeliais. Deja, blogų pavyzdžių yra daugiau, todėl daugėja ir amoralių žmonių. Blogas pavyzdys greičiau patraukia psichologiškai nesusiformavusio paauglio dėmesį, nes dažniausiai tai mato aplinkui save. Laimei, anksčiau ar vėliau žmogus suvokia, kad tokiu amoraliu elgesiu nieko gero nei sau nei kitiems nepasieks. Tai pastebėti padeda aplinkiniai žmonės, geras jų pavyzdys ir netgi tokia jėga kaip "karma". Tikiu ja, nes ne kartą, ne du ir ne tris ji puikiausiai parodė savo galią tokiems asmenims. Taigi, tapti geru žmogumi niekada nevėlu, tereikia pripažinti savo klaidas (jei jų buvo), bandyti jas ištaisyti, atsiprašyti įskaudintų žmonių ir toliau gyventi gyvenimą pagal tinkamas moralines normas ir mokyti kitus gerumo.

4 komentarai:

  1. galėtumei gera žurnaliste būti;]

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikra tiesa, mano vienas artimųjų žmonių yra toks piktas žmogus, gal net dviveidis. Vienur su draugais būna kompanijos siela, linksmuoliu ir tt, o grįžęs namo būna atgrasus, piktas, nesikalbantis, tikras chamas. Kaip su tokį žmogų perauklėti, kad bent namuose būtų normalus, bendraujantis ir tt? Radau neseniai vieną svetainę: http://tobuleti.tesonet.lt/ siūloma pagalba iškilusiais klausimais ir tt, bet o jeigu tas žmogus pats nepripažįsta savo tokio nenormalaus elgesio, ką daryti? Kaip šeimai elgtis su šiuo žmogumi, nes jis man tapo kaip svetimas... nors visa vaikystė kartu. Labai tą išgyvenu...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kol žmogus pats nepripažins, kad kažkas yra negerai su juo, tokiam žmogui bus tikrai labai sunku padėti. Manau tokiu atvėju reikėtų su tuo žmogum nuoširdžiai apie tai pasikalbėti, kodėl jis taip elgias, kaip tai Tave (kitus jam brangius žmones) priverčia jaustis. Reikia bandyti sužadinti jo sąžinės jausmą. Deja, dažniausiai žmogaus perauklėti yra neįmanoma, kai jis jau yra pilnai susiformavęs, bet jei jis dar turi sąžinės jausmą ir jam brangių žmonių, tai dar ne viskas prarasta.

    AtsakytiPanaikinti